Pagini

duminică, 5 iulie 2015

Bucovina cea de vis

Atunci cand ma gandesc la Bucovina imediat imi zbora gandul la frumusetiile ei, o zona foarte atractiva si cea mai frecventata din punct de vedere turistic,de pe harta.Acum cativa anii chiar am  vizitat aproximativ toate manastirile din aceasta zona.


In primul rand vreau sa va marturisesc ca e o zona de vis,linistita,cu multa verdeata si aer curat.Va  marturisesc si voua in cateva randuri legenda si obiceiurile Bucovinei si ce zone puteti vizita.Dupa cum bine stim cu totii e o zona istorica care dateaza inca din anul 1774.Aceasta zona mai este cunoscuta pentru manastirile care sunt ridicate aici de fostii domnitorii:Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Ștefan Tomșa, Alexandru Lăpușneanu,etc.

Tinuturile Bucovinei cuprinde pagini de istorie,traditii si obiceiuri stravechi.Aceasta zona este presarata cu biserici si manastiri renumite pentru picturile exterioare si interioare.Majoritatea dintre ele au fost ridicate cam in sec XV-XVI  pe timpul cand domnea Stefan cel Mare si Petru Rares.


Acum vreo 5 ani cand am fost plecata cu scoala in tabara ,am fost uimita si incantata in acelasi timp ,pentru costumele,mobilierul,tapiterii si covoarele pe care le au.Aceste obiceiuri se pastreaza din vechi stravechi si pana in zilele noastre care se va mosteni din generatie in generatie.Mastiile ,costumele populare ,ouale vopsite,obiecte din lemn scluptate sunt elemente al vietii de zi cu zi.
Atunci cand vine vorba de vopsitul oualor si incondeierea lor cu totii cred ca stiim ca acest obicei il practica numai cei din Bucovina.In saptamana mare a Pastelui de marti pana vineri pe langa vopsitul lor se practica incondeierea lor fie cu pensula ,fie folosind diferite metode din cea in cea mai atractive,care de fiecare data ne-a uimit si surpins.Cu timpul incondeierea lor a ajuns la nivel de arta.

In cateva regiunii cum sunt Bordina, Izvoarele Sucevei, Sucevita, Breaza, Moldova ,Sulita si Ulma ocupatia de baza a femeilor este vopsitul oualor, ele transformandu-le in adevarate capodopere de arta,folosind diferite culori .
Prelucrarea  lemnului este tare apreciata,materialul fiind si el din belsug.Este folosit in general pentru obiecte gospodaresti cat si pentru construirea caselor.

In zilele de sarbatoare mocanita care pe timpuri cara lemne din padure,acum se aud semnale sonore ascutite pe o linie ingusta de langa drum ce trece prin localitatile Moldovita,Rasca si Argel.Iar acolo cand se salbaticeste padurea si drumul se va tremina ,mocanita se intoarce pe langa gospodariile ingrijite ale bucovinenilor.

Atractii turistice


Manastirea Putna
Ei bine acum a venit randul sa va spun ce am vizitat eu...dar si ce mai puteti vizita dvs.
In primul rand Manastirea Voronet care este pictata la exterior de culoarea albastru ,ctitorita din anul 1488 de Stefan cel Mare ,voievodul Moldovei.

Mormantul lui Stefan
Manastirea  Putna fondata de domnitor daca ve-ti merge pe  aceste meleaguri si ajungeti la aceasta manastire trebuie sa mergeti si la muzeuu de langa manastire sa puteti admira obiecte ce apartineau domnitorului manuscrise,obiecte de cult, icoane si nu in ultimul rand mormantul lui Stefan.

Humor construita in 1530, se mai spune si Manastirea Humuorului de la comuna ce ii poarta numele,

Sucevita este situata la  aprox 20km de orasul Radauti ,

Moldovita care e construita de Petru Rares ,

Cetatea de Scaun a Sucevei construita in anul 1370 de Petru 1Musat,
Casa memorial Ion Creanga,Mihai Eminescu,Cetatatea Neamt,Manastirea Neamt toate cele mentionante mai sus am fost si le-am vizitat cu drag,dar am fost si foarte atenta la ceia ce spunea ghidul ...atunci cand intram in incinta lor.



Cand vine vorba de cazare nici nu se pune problema la cate hoteluri,pensiuni, si case de vacanta putem intalni pe toate drumurile ...Ofertele de cazare sunt variate in functie de bugetul fiecaruia,incepand de la hoteluri luxoase ce indeplinesc standardele occidentale,pensiuni de moda veche si mici case de vacante.In ultima vreme am vazut ca multii au ales campigurile pretul incepand de la 3 euro si pentru o singura persoana 1,5 euro.Mai putem intalni si localnici care ne pot oferi un loc de plasare a cortului in curtea sa ,folosind baia si bucataria sa in schimbul unor mici sume de bani.

Dar cu toate cele mentionate mai sus,noi am preferat Best Western Bucovina care se afla in orasul Gura Humorului ,la numai 35km de Suceava,un hotel de 4* care ne  pune la dispotizie 130 camere printre care camere duble,matrimoniale si VIP sunt de cele mai multe ori alese.Fiind cel mai recunoscut hotel din aceasta zona,cu un minunat cadru pitoresc. 

Cum timpul a trecut ,eu am crescut acum sunt la casa mea si tare mult mi-as dori o tabara cu familia ,sa le arat copiilor,pe unde am fost si bine inteles sa iubeasca si indrageasca pamantul nostru pitoresc.Cum se mai spune din batrani nicaieri nu-i mai bine ca acasa.Cu totii vom uita de griji si ne vom relaxa iar bucuria va reaparea in sufletele noastre.Aceste tabere sunt organizate cu multa dragoste de a ne apropia din ce in ce mai mult de copii nostrii,de a descoperi ceia ce le place si ce nu.Taberele sunt dedicate tuturor care vor sa invete si sa practice catusi de putin traditiile romanesti :dansul,muzica,gatitul in aer liber si sportul ,sunt printre cateva....

La acest hotel avem multe beneficii de care vom fi multumimti hammam,centru de fitness,sali de conferinta,jacuzzi si un centru de VitalitySpa .Cu totii ne dorim un stil de viata cat mai sanatos,sa stiti ca aici putem alege din pachetele care ne se ofera unul care ne este potrivit noua.


Pachetele Vitality:

Vitality Break ne garanteaza un ritual de spa cat mai special,acces la o zona termala ,impachetari si la final un masaj relaxant 100%  cu ingrediente cat mai naturale....iar tot stresul si oboseala pe care o acumulasem in timp va disparea intr-o secunda.


La Vitality Escape trebuie sa ne prezentam cel putin 2 zile ,pentru ca sedintele sa dea un rezultat pozitiv,salina,bazinul cu apa sarata,sedinta electrostimulare corporala...tine sa ne readuca la viata,sa uitam pentru cateva ore de proiectele si toate...nu suntem o masinarie sa putem face in continuu acelasi lucru,acest pachet ni se potriveste tuturor care au un program incarcat.

Vitality Journey ne ofera momente unice de relaxare,cazat 3 zile ,iti va oferi confortul fizic si psihic prin sedinte DETOX SPA,sedinte electrostimulare,acces la zona termala si multe alte beneficii care te va face sa te intorci ori de cate ori te gandesti la aceasta zona.

Ultimul pachet si nu cel din urma Vitality Refiil care ne ofera toate serviciile de care avem nevoie,la acest pachet avem nevoie de cel putin 7 zile de concediu,vacanta pentru a ne reimprospata. Terapeutului care ne va analiza in toate aceste zile tin sa mai mentionez ca acest pachet este potrivit celor care au mai incercat programe Detox dar si celor care o fac pentru prima data .



In concluzie nu are cum sa nu va placa aceasta zona traditionala si plina de obiceiuri din Bucovina.Stau si mai ma gandesc cate odata cum unii pleaca de la noi din tara numai ca sa viziteze alte locuri din strainatate,dar oare  ei stiu toate locurile din Romania?Cunosc traditiile ,obiceiurile pe care le  invatam de la stramosii nostri?Pacat .


Trebuie cel putin o data sa vizitati frumoasa Bucovina.



Idee marca http://blogatu.ro

17 comentarii:

  1. Din pacate pentru mine nu am ajuns niciodata acolo desi am auzit foarte multe lucruri frumoase despre Bucovina, iar articolul tau nu a facut altceva decat sa-mi intareasca convingerea ca trebuie sa vad neaparat aceste locuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca am fost si imi doresc tare mult sa pot ajunge din nou,in aceasta vara....

      Ștergere
  2. E o zona foarte frumoasa,cu aer curat iarba verde si multa liniste chiar merita banii .

    RăspundețiȘtergere
  3. Rotaru Gabriela Tatiana
    Adevarat,Bucovina e foarte frumoasa,merita vizitata,spun asta pentru ca sunt din aceasta zona.

    RăspundețiȘtergere
  4. Romania pitoreasca- Bucovina- locuri si oameni deosebiti!

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat, te astept in acest fabulos colt de rai !

    RăspundețiȘtergere
  6. am avut ocazia sa vizitez aceasta minunata zona turistica si ai dreptate este foarte frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  7. Bucovina.. plai de vis.. leagan al culturii

    RăspundețiȘtergere
  8. Sofica Mihaela5 iulie 2015 la 05:25

    un articol din care ma voi inspira cat de curand cand va trebui sa ma decid unde sa mergem in concediu!

    RăspundețiȘtergere
  9. zona mea de suflet, cate concedii am acolo :)
    poate ajung cateva zile si la sfarsitul lunii!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Un tinut minunat cu oameni harnici si gospodari.Peisajele sunt nespus de frumoase.

    RăspundețiȘtergere