Pagini

marți, 8 martie 2016

Suveniruri cu suflet !

Îmi place foarte mult sa călătoresc, sa cunosc cat mai mult tara in care trăim, sa îmi cunosc rădăcinile din care ma trag dar mai important de atât sa îmi cunosc bunici,străbunici care au foarte multe lucruri de spus si de împărtășit.Țin minte când eram mica stra-stra bunica îmi povestea cum a fost in război,cum se luptau si cum se apărau ca sa supraviețuiască.Foarte multe lucruri mai mi-a povestit dar păcat ca nu prea mai țin minte toate acele lucruri atât de importante pentru mine,acum.



Țin minte un lucru foarte concret,atunci când aveam eu vreo 5-6 anișori bunica încă mai avea acel război de țesut,care ii ocupa timpul foarte mult si ieșea din mana ei lucruri foarte minunate, pe care le am si in ziua de azi.Stăteam foarte mult timp pe lângă ea, o ajutam ii dădeam la mana ata cu care țesea,mie îmi dădea cate ceva sa fac,cum ar fi cusutul pe etamina si ma învață modele sa fac.Au fost vremuri foarte frumoase pe care acum parca le retrăiesc si cu ochii in lacrimi scriu aceste rânduri aducându-mi aminte de toate acele vremuri.

Nu cred ca mai sunt acum sate in care se mai găsește măcar un război de țesut,ma refer la zona in care locuiesc.Pe la munte,Maramureș,Neamț aceste tradiții încă se mai păstrează si ma bucur tare mult ca am văzut cum lumea se înghesuia sa-si achiziționeze cate ceva.Fie ca își achiziționau covoare, diferite carpete de pus pe perete sau mileuri frumos confecționate,acestea sunt lucrate cu foarte multa migala ca un suvenir din acele locuri.Aceste suveniruri le vor păstra bănuiesc eu mult timp.


Aș vrea tare mult sa reînvi aceasta ''meserie'' ca lumea sa fie ocupata,sa-i atragă lucrul care îl face si apoi sa am propriul atelier in care sa confecționez aceste minunați.Am văzut ca se câștiga foarte bine ca sunt produse romanești iar lumea a început din ce in ce mai mult sa-si aducă aminte de bunici si sa-si cumpere cate ceva.Mai citeam acum câteva zile ca o bătrânica ieșită la pensie,neavând stare s-a apucat de țesut iar din mâinile ei au ieșit mii de covoare si carpete pe care le vinde foarte bine, iar acum au început sa apar cereri si de peste hotare.


Îmi place si acum țesutul, croșetat, tricotatul și gătitul preparatelor noastre tradiționale pe care le practic cu mult drag și în zilele noastre. Sunt foarte atrasă de obiceiurile noastre românești.Chiar daca nu prea se mai practica,eu cu acest lucru ma mândresc si le pot arata cate ceva neamurilor si chiar si vouă dragi cititori.Lucrurile din casa,hainele sunt moderne dar atunci când ma îmbrac in costum popular toată lumea ma privește foarte frumos, iar eu ma simt o adevărată româncuță.

Acum am văzut ca au început sa apar diferite magazine tradiționale in mai multe zone, cum ar fi aeroporturi,orașe, pe Internet va puteți comanda produsele dorite pentru voi sau persoanele dragi vouă.Arta populara o ve-ți mai întâlni in magazinul Art&Craft,cu produse deosebite strânse din toate colturile tarii.In aceste magazine puteți găsi ceramica de Horezu, obiecte din lemn,păpuși tradiționale, instrumente muzicale, ie românească,țesături si multe alte cadouri cu semnificație românească.



Daca aș avea ocazia sa fac parte din aceasta echipa as încerca sa fac cat mai multe produse românești cu are fi produsele menționate mai sus(țesut,croșetat, tricotat si gătitul produselor tradiționale),ca lumea sa fie cat atrasa si sa aprecieze atât munca depusa cat si obiectul pe care îl cumpără.Ar fi o afacere profitabila in care aș avea de câștigat dar si foarte mult de muncit.Nu pot spune ca ma vait de munca depusa atâta timp cat vad pe chipul oamenilor zâmbete si fericire.

Spre exemplu puteți achiziționa când plecați in călători, in străinătate, multe produse de artizanat.O farfurie de ceramica de Horezu care este cu adevărat valoroasa si recunoscuta in jurul lumii a intrat in Patrimoniul UNESCO încă din anul 2012.Ceramica reprezinta una dintre cele mai realizate cărți de vizita, datorita meșterilor olari de a crea piese autentice.De la olari ele vor mai trece printr-o proba in care vor prinde ''viata'' modelele distincte fac ca acestea sa aibă o semnătură autentica româneasca.



Ouale încondeiate au si ele o semnificație aparte.Acestea pot fi pictate pe diferite oua,cat si pe cele din lemn.Greutatea unui astfel de ou e de 20g.Odată cu trecerea timpului acest obicei a inflorit si din ce in ce mai multa lume practica încondeierea ouălor.Atât prin tehnica, materiale, simbolostica cat si pentru efortul depus pentru realizarea acestuia.Un astfel de cadou in apropierea sărbători Paștelui ii va încânta foarte mult pe cei dragi,care acestea a devenit simbolul Învieri.

Țesăturile tradiționale au un loc aparte si reprezinta una dintre cele mai vechi tradiții romanești.Pe site puteți găsi țesături precum ștergar, carpeta,fata de masa in care le puteți folosi într-un decor rustic,cat si cadoul ideal unei persoane cu specific romanesc.Mie deja îmi stau gândul la ele.Sunt superbe.

Cadourile menționate mai sus le-as dărui persoanelor apropiate plecate peste hotare, care la noi in tara nu si au găsit un loc stabil de munca,plecații printre străini încercă sa supravietuiasca cum știu ei mai bine.Acolo încearcă din răsputeri sa treacă ziua,sa vorbeasca cu cei dragi de acasă ...dar păcat,ca tot nu e ca acasă.Din tara mai primesc cate ceva cadouri,încearcă sa-si amenajeze locușorul lor cu specific romanesc care străinilor le place foarte mult.





Pozele sunt arhiva personala si sper sa va placa.Cu acest articol particip la proba Suveniruri cu suflet din Spring SuperBlog2016.

12 comentarii:

  1. Foarte frumos si interesant!Multumim!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Superbe suveniruri,adevarata arta populara romaneasca care merita sa fie pretuita,dusa mai departe pentru frumusetea ei!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie imi plac foarte mult suvenirurile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super si mie imi plac produsele romanesti realizate cu placere :) Sper sa reusesti sa iti indeplinesti visul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Superbe!
    Cred ca fiecare casa ar trebuie sa aiba astfel de obiecte decorative si sa pastram astfel traditiile noastre.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lucrul artizanal este superb.
    Putini mai sunt cei care lucrează.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesant articolul ! Este bine de stiut unde sa apelăm !!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc.am citit articolul.bine de stiut

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumoase :) , mare pacat ca nu s-au pastrat in toate zonele tarii frumoasele obiceiuri si traditii din strabuni . Multumim pentru articol :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce este national din batrani e super frumos si romaneste !

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesant acest site,imi plac produsele lor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Războiul de țesut mi se pare o piesă originală, iar covorașele făcute de femeile pricepute sunt adevărate bijuterii. Nu știu dacă le-aș dărui, cred că mai curând le-aș păstra eu! :-D
    Succes!

    RăspundețiȘtergere