Pagini

sâmbătă, 17 octombrie 2015

Cata energie consuma biroul tau????

Pe cand eram la liceu,stateam la internat deoarece nu locuiam in oras si nu vroiam sa creez nimanui obligatie.Nestiind cum este si ce conditii ne ofera am incercat si acest lucru,pentru ca nimeni nu-ti spunea nimic si se dadeau la o parte .Primavara si toamna era un pic mai acceptabil deoarece aveam o sala de lectura unde ne puteam face temele si pentru a invata,dar iarna nu puteai rezista nici in camera deoarece era frig chiar si cu caldura care ne-o dadea ei.Dar cu toate acestea am rezistat cu paturi groase, pilote si treceam peste iarna.Ne bucuram tare mult ca avem termopane si era un pic mai insonorizat,nu prea se auzea de-afara cand trecea tramvaiul sau cand batea crivatul ,care prevestea iarna .

Dar generatiile care au stat aici au supravetuit cu greu ,deoarece aveau geamuri din lemn cu o singura foaie,geamurile care nici ele nu erau prinse bine in tinte  le intra frigul si zapada in camera.Saracii mai puneau mana de la mana pentru a cumpara folie de solar ,care se vindea la kg si prindeau ca sa aibe macar un pic de adapost.Chiar daca caldura o dadea tocmai atunci cand venea zapada ,macar adapost sa avem si mai aduceam noi de acasa cate un fier de calcat,placa de par,plita electrica si mai faceam un pic de caldura.Degeaba ne straduiam noi sa incalzim o incapere mare ,daca caldura iesea afara.

Acum ceva timp mergeam catre piata pentru a-mi face o aprovizionare si ma intalnesc instantaneu cu fosta administrator care am avut o mica discutie pe aceasta tema:

''-Buna ziua ,ce mult ma bucur sa va intalnesc chiar nu ma asteptam .
-Buna ziua si mie imi face placere sa te vad .Mai ales ca nici nu te mai recunosteam,te-ai maturizat foarte mult si acum esti o persoana in toata firea.
-Da ,multumesc tare mult .Ce mai e pe la internat???La fel ca inainte???
-Nu stiu la ce te referi,dar sa stii ca au venit multe alte generatii dupa voi care sunt din ce in ce mai obraznici,nu asculta de loc iar eu ma imbolnavesc din cauza aceasta,ca tip tot timpul la ei.
-Off....poate se vor cuminti,eu ma referam daca aveti caldura iarna???
-Dar inseamna ca nu ai fost de mult pe la noi,nu ai mai auzit nimic.,..Sa stii ca dupa ce ati terminat voi ,liceul si internatul au intrat in renovare iar acum e mult mai bine si mult mai avantajos pentru ca am facut o termografie  si ne ajunge mult mai ieftin acum.Ne-am schimbat toata instalatia si am pus becuri economice,aer conditionat in clasa energetica A ,care consumam mai putin de 125 kwh/m2/an fata de ani anteriori care plateam facturi uriase.
-Ma bucur tare mult sa aud asta si chiar isi merita acum banii pe care ii platesc copii.''
Bloc reabilitat
Bloc nereabilitat

Dupa toata acesta discutie chiar ma pus si pe mine pe ganduri,deoarece si mie imi vin facturile mari si nu stiam de ce.Iar de curand am facut reabilitarea locuintei iar caldura se strecura usor afara si cu toate acestea am luat legatura cu o echipa din Bucuresti pentru a-mi face un certificat energetic  care nu m-a ajuns foarte mult si acum stiu in ce clasa energetica ma aflu si de ce imi vin asa facturile.

Toate gandurile mele acum s-au adeverit si sunt mult mai linistita.
Aceasta echipa este formata din 18 doctori ingineri cu experienta in acest domeniu care dispun de programe performante pentru calculele certificatelor energetice.Si mi-au explicat clar si pe intelesul meu ca toate cladirile se clasifica in diverse clase  pornind de la clasa energetica A care consuma cea mai putina energie -125 de kWh/m2/an pana la clasa G care consuma cea mai multa energie  820 kWh/m2/an.
Iar daca aveti de gand sa vindeti un apartament,casa care e in constructie (chiar si prin programul prima casa sau credit bancar) sau vreti sa-l dati pentru inchiriere va puteti face acest certificat care nu va minte si este si ieftin.Iar in maxim 24h de la aceasta procedura puteti sa primiti acasa certificatul.
Acum fie ca stau in casa si ma uit la TV sau laptop iar cand ies afara ,le inchid deoarece de multe ori le lasam asa mergand si consuma energie.Telefonul cand se incarca ma anunta si il deconectez de la priza ,iar cu aparatura electrocasnica cand am nevoie atunci bag in prinza dar nu mai las nimic in priza pentru ca tot eu voi suporta toata aceasta cheltuiala.Ma bucur nespus de mult ca am participat si la proba 6 din SuperBlog2015.




Voi stiti in ce clasa energetica va aflati???

4 comentarii:

  1. Foarte interesant subiectul, am aflat lucruri noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Reabilitarea termica este o solutie pentru reducerea costurilor dar din pacate implica costuri pe care putini si le pot permite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Importanta unui certificat energetic este primordiala. Nu poti vinde nimic fara asa ceva, si e si foarte util, spune multe despre cat de calduroasa e o casa.

    RăspundețiȘtergere